فهرست مطالب

علوم مراقبتی نظامی - سال نهم شماره 4 (زمستان 1401)

مجله علوم مراقبتی نظامی
سال نهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سعید نظری*، سمیه آزرمی، حسین مهدیان، افضل شمسی صفحات 315-319
  • کیان عبدالرضایی، سیمین تاج شریفی فر*، سید امیرحسین پیشگویی، کبری جمشیدزاده صفحات 320-331
    مقدمه

    پرستاران نظامی در خط مقدم پاسخ به بلایا قرار دارند. سامانه فرماندهی حادثه، سامانه ای مدیریتی است که به منظور کنترل و کاهش آسیب ناشی از حادثه به کارگیری می شود. آمادگی پرستاران  نظامی در حیطه سامانه فرماندهی حادثه در پاندمی کووید -19  می تواند بر عملکرد آنان در فاز پاسخ موثر باشد.

    هدف

    این مطالعه با هدف تعیین میزان آمادگی پرستاران بیمارستان های منتخب نظامی در حیطه سامانه فرماندهی حادثه در مدیریت پاندمی کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 308 پرستار نظامی به روش نمونه گیری تصادفی سهمیه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ارزیابی آمادگی پرستاران در پاسخ به پاندمی کووید-19 بود. داده های حاصل از پرسشنامه ها با نرم افزار SPSS نسخه 23 مورد ارزیابی قرارگرفته. سطح معنی داری آماری  0/05< P در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بیشترین پرستاران مشارکت کننده در این پژوهش مرد و در رده سنی 20-30 سال بودند (به ترتیب  57/5 درصد و 50/3 درصد). اکثریت شرکت کنندگان در این مطالعه دارای تحصیلات کارشناسی بودند (8/94 درصد). میانگین نمره کسب شده 10/62± 24/95 و ضعیف بود. آمادگی مردان و زنان پرستار به ترتیب 10/05±26/70 و 10/95±22/59 بود که آزمون تی  با  0/05> P تفاوت معنا داری آماری آن را نشان داد. نتایج آزمون آنوا اختلاف معنی داری میان آمادگی پرستاران بیمارستان های مختلف نشان داد. بین آمادگی و سایر مشخصات دموگرافیک ارتباط معناداری وجود نداشت. 

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد آمادگی پرستاران در حیطه فرماندهی حادثه مطلوب نبود. لذا، لازم است از راهکارهایی مانند طراحی سامانه های متناسب با نوع بلایا و آموزش بهره جسته و ارتقا آمادگی در حیطه فرماندهی حادثه از اولویت های بیمارستان های نظامی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کووید-19، سامانه فرماندهی حادثه، پاندمی، پرستاران
  • الهام زنگویی سوم، منیره عبادی*، سید امیرحسین پیشگویی صفحات 332-343
    مقدمه

    با توجه به افزایش دفعات وقوع مخاطرات بیمارستانی و آمادگی مناسب پرستاران در قبل، حین و بعد از وقوع چنین حوادثی، بسیار ضروری می باشد.

    هدف

     مطالعه حاضر با هدف مقایسه  تاثیر آموزش  به روش تور آشناسازی و کارگاه آموزشی بر دانش و نگرش پرستاران نسبت به مخاطرات بیمارستانی در  بیمارستان منتخب آجا انجام شد

    مواد و روش ها

     در این مطالعه نیمه تجربی که در سال 1399 در بیمارستان منتخب آجا در  شهر تهران انجام شد، 52 پرستار به روش نمونه گیری تصادفی از نوع ساده وارد مطالعه شدند و به طور تصادفی به دو گروه تور آشنا سازی و کارگاه آموزشی تخصیص یافتند. سپس پرسشنامه های محقق ساخته دانش و نگرش، توسط دوگروه قبل و بعد از مداخله تکمیل شدند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری  تی  مستقل، فیشر و کولموگروف  اسمیرنوف با استفاده نرم افزارSPSS نسخه 18 مورد تجزیه  و تحلیل قرارگرفتند (0/05>P).

    یافته ها

    میانگین نمره دانش در دوگروه قبل از انجام مداخله تفاوت معناداری وجود ندارد(0/26P=) ولی میانگین نمره دانش پس از مداخله به صورت معناداری در گروه تورآشناسازی بالاتر از گروه کارگاه آموزشی می باشد(0/001P<). همچنین بین میانگین نمره دانش قبل و پس از مداخله در هر دو گروه تفاوت معنادار مشاهده شد(0/001>P).
    بررسی نمره  نگرش در دو گروه تور آشناسازی و کارگاه  آموزشی نشان داد که بین میانگین نمره  نگرش دو گروه قبل از انجام مداخله تفاوت معناداری وجود ندارد (0/41P=) ولی میانگین نمره نگرش پس از مداخله به صورت معناداری در گروه  تور آشناسازی بالاتر از گروه کارگاه  آموزشی می باشد (0/001P<). همچنین بین میانگین نمره نگرش قبل و پس از مداخله در هر دو گروه تفاوت معنادار مشاهده شد(0/001P<).

    نتیجه گیری

    آموزش مخاطرات بیمارستانی به روش تورآشناسازی و کارگاه آموزشی بر دانش و نگرش پرستاران بیمارستان های آجا موثر بوده است، اما آموزش به روش تور آشناسازی سبب افزایش معنی داری در دانش و نگرش پرستاران نسبت به مخاطرات بیمارستانی شده است.

    کلیدواژگان: مخاطرات بیمارستانی، تورآشناسازی، کارگاه آموزشی، پرستار
  • علیرضا کریمی، زهرا یوسفی*، هاجر ترکان صفحات 344-356
    مقدمه

    دوره سربازی به دلیل کمبود مهارت های سازگاری، برای برخی از جوانان، دوره ای پرچالش محسوب م یشود که می تواند عامل آشکارسازی برای ضعف های روانی باشد.

    هدف

    این پژوهش با هدف تدوین بسته آموزشی غنی سازی روانی و مقایسه اثربخشی آن با آموزش بهبود عملکرد اجرایی بر مهارت های هیجانی اجتماعی و خانواده دوستی سربازان انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش ترکیبی حاضر از نوع اکتشافی متوالی در سال 1401 بر روی سربازان پادگان های شهر اصفهان انجام شد.
    بخش کیفی به منظور تدوین بسته آموزشی- مشاور های غنی سازی روانی سربازان ب ه روش تحلیل مضمون کلارک و براون انجام شد. نمونه
    شامل دوازده شرک تکننده بود که به شکل هدفمند از نوع متجانس انتخاب شدند. بسته آموزش ی غنی ساز یروانی براساس سبک انجمن
    روان شناسی آمریکا تدوین و پس از تایید محتوا، بخش کمی آغاز شد. در بخش کمی، روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش
    آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. در این مرحله، 60 سرباز به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شکل تصادفی در
    دو گروه آزمایش (گروه آموزش غنی سازی روانی و گروه آموزش بهبود عملکرد اجرایی و گروه کنترل) (هر گروه 20 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه مهارت های هیجانی اجتماعی و خانواده دوستی بودند. داده های گردآوری شده در نر م افزار SPSS نسخه 25 با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی، در سطح معناداری P>0/ 05 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج بخش کیفی چهار مقوله اصلی را نشان داد که شامل ضعف های درون فردی، مولفه های خانواده، علل بین فردی، علل محیطی است. بسته آموزشی با توجه به مدیریت این چهار مقوله اصلی در ضعف روانی تدوین و اعتباریابی شد. یافته های بخش کمی نشان داد هر دو روش بر بهبود مهارت های اجتماعی هیجانی (F=89/10 , P=0/001) اثر معنادار داشته اند اما بر خانواده دوستی موثر نبوده اند. نتایج آزمون تعقیبی نشان داد روش غنی سازی روانی نسبت به روش بهبود عملکرد اجرایی، موثرتر بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از بخش کمی، بخش کیفی را تایید کرد و نشان داد که بسته تدوین شده از اعتبار برخوردار است. هر دو بسته آموزشی-مشاوره ای غنی سازی روانی سربازان و آموزش بهبود عملکرد اجرایی بر بهبود مهارت های اجتماعی هیجانی تاثیرگذار بوده اند اما بر خانواده دوستی تاثیری نداشتند و بسته آموزشی غنی سازی روانی تاثیر بیشتری نشان داد.

    کلیدواژگان: خانواده دوستی، عملکرد اجرایی، غنی سازی، مهارت های اجتماعی هیجانی
  • حسین شهبازی، نسرین جعفری گلستان*، یزدان احمدی، محمدحسن کاظمی گلوگاهی صفحات 357-368
    مقدمه

    پرستاران شاغل در بخش مراقبت های ویژه کووید- 19 به دلیل محدودیت های ناشی از به کارگیری تجهیزات حفاظت فردی در معرض اضطراب شغلی بیشتری می باشند.

    هدف

    این مطالعه، با هدف تعیین تاثیر آموزش به کارگیری تجهیزات حفاظت فردی به روش شبیه سازی بر میزان اضطراب شغلی پرستاران شاغل در بخ شهای مراقبت ویژه کووید- 19 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی در سال 1400 با مشارکت 50 نفر از پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه کووید- 19 در دو بیمارستان منتخب آجا در شهر تهران انجام شد. افراد به طور تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار داده شدند. حجم نمونه 50 نفر محاسبه شد (25 نفر در هر گروه) .ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه دموگرافیک و اضطراب شغلی فیلیپ ال رایس (1992) بود. آموزش به کارگیری تجهیزات حفاظت فردی به روش شبیه سازی تعاملی طی سه جلسه 60 دقیقه ای انجام شد. پرسشنامه به ترتیب در قالب پیش آزمون و پس آزمون و یک ماه بعد از مداخله در اختیار افراد قرار گرفت و تکمیل شد. داده ها با نر م افزار  SPSS نسخه 21 تحلیل شد.

    یافته ها

    دو گروه آزمون و کنترل از نظر مشخصات فردی همگن بودند (P> 0/05). میانگین (انحراف معیار) نمرات اضطراب شغلی در گروه آزمون و کنترل قبل از مطالعه به ترتیب،  بود 7/05 ± 145/52 و 5/94±154/16 بود ود که با هم اختلاف معناداری داشتند (P> 0/001). میانگین نمرات اضطراب شغلی بعد از مداخله در دو گروه آزمون و کنترل به ترتیب 7/05 ± 145/56 و 5/68±153/84 بود که تفاوت معناداری داشتند (P> 0/001). نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش به کارگیری تجهیزات حفاظت فردی به روش شبیه سازی بر میزان اضطراب شغلی پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه کووید- 19 ، تاثیری نداشته است.

    نتیجه گیری

    آموزش به کارگیری تجهیزات حفاظت فردی به روش شبیه سازی در ترکیب با روش آموزشی دیگری در پرستاران نظامی در بخش های مراقبت ویژه کووید- 19 توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آموزش، اضطراب شغلی، بخش مراقبت ویژه، پرستار، تجهیزات حفاظت فردی، شبیه سازی، کووید-19
  • سپیده فریدی، زهرا فارسی*، ناهید رجایی، مجید نجفی کلیانی صفحات 369-382
    مقدمه

    ارتقاء فرهنگ ایمنی یکی از ضروریات مهم در راستای مراقبت ایمن در سیستم های بهداشتی درمانی است.

    هدف

      با توجه به اهمیت ارتقاء ایمنی بیماران، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش الکترونیکی اصول ایمنی بیمار برمیزان فرهنگ ایمنی بیمار در پرستاران شاغل دریکی از بیمارستان های نظامی منتخب تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی می باشد که بر روی 60 پرستار شاغل در بیمارستان منتخب تهران در سال 1401-1400 انجام شد. پرستاران به روش تصادفی ساده به دو گروه آزمون و کنترل (هر گروه=30 نفر) تخصیص یافتند. قبل از مداخله پرسشنامه اطلاعات فردی و پرسشنامه سنجش فرهنگ ایمنی بیمار توسط پرستاران در دو گروه آزمون وکنترل تکمیل شد. بعد از برگزاری جلسه حضوری جهت معارفه و بیان اهداف مطالعه، برنامه آموزشی چندرسانه ای در 6 جلسه 2 ساعته در طول مدت 6 هفته در اختیار گروه آزمون قرار گرفت. همچنین امکان پرسش و پاسخ در یک پلتفورم تحت وب برای گروه آزمون فراهم شد. گروه کنترل هیچ مداخله ای توسط پژوهشگران دریافت نکردند. 14 روز بعد از آموزش، مجددا پرسشنامه ها توسط پرستاران دو گروه تکمیل شد.

    یافته ها

     نمره کلی فرهنگ ایمنی بیمار درپرستاران دو گروه آزمون (21/20±102/87) و کنترل (21/91±105/5) قبل ازمداخله تفاوت آماری معناداری نداشت (0/638=P)؛  در حالی که بعداز مداخله نمرات گروه آزمون (11/7±183/97) بالاتر از گروه کنترل (21/91±120/40) بود (0/001>P).  همچنین یافته ها نشان داد نمره کلی فرهنگ ایمنی بیمار در پرستاران گروه آزمون (0/001>P) و کنترل (0/018=P) بعد از مداخله نسبت به قبل آن افزایش معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه آموزش الکترونیکی اصول ایمنی بیمار موجب افزایش فرهنگ ایمنی بیمار در  پرستاران می شود. بنابراین پیشنهاد می گردد برنامه ریزان و مسوولین از این روش آموزشی در خصوص ارتقای فرهنگ ایمنی بهره ببرند.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، ایمنی بیمار، اصول ایمنی بیمار، فرهنگ ایمنی، پرستار
  • بهناز بهمنی، سعیده حسینی*، کریم افشارنیا صفحات 383-390
    مقدمه

    تعارضات زناشویی با ایجاد فاصله روانی-عاطفی در زوجین نظامی از دلایل اصلی کاهش کیفیت روابط زناشویی و سلامت جامعه است. زوج درمانی مبتنی بر رویکرد واقعیت درمانی از مداخلات موثر برای بیرون آمدن از چالش های سخت یا غیرقابل حل زناشویی است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی زوج درمانی مبتنی بر رویکرد واقعیت درمانی بر تعارضات زناشویی زوجین نظامی متقاضی طلاق انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری را کلیه زوجین نظامی که در نیمسال دوم سال 1398 به مرکز روان شناسی دبستان شهر همدان مراجعه کرده بودند؛ تشکیل دادند. نمونه 30 زوج از جامعه مذکور بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی ساده، در دو گروه آزمایش (15 زوج) و کنترل (15 زوج) تخصیص یافتند و به پرسشنامه تعارضات زناشویی براتی و ثنایی پاسخ دادند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه به صورت هفته ای 1 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفت و گروه کنترل هیچ مداخل های دریافت نکرد. داده ها با استفاده از میانگین، انحراف استاندارد و تحلیل کوواریانس در نر م افزار SPSS نسخه 24 در سطح معنی داری 0/05 تحلیل شدند.  

    یافته ها

    در گروه آزمایش میانگین و انحراف معیار نمره تعارضات زناشویی از 159/24±13/56 به 121/16±12/18 بعد از انجام مداخله  تغییر کرده است. یافته ها حاکی از تفاوت معنادار میانگین و انحراف استاندارد تعارضات زناشویی زوجین نظامی(P>0/01)  گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در پس آزمون بود. بر اساس مجذور اتا مقدار تاثیر زوج درمانی مبتنی بر رویکرد واقعیت درمانی بر تعارضات زناشویی زوجین 51/8 درصد بود. 

    نتیجه گیری

    در زوجین نظامی متقاضی طلاق، زوج درمانی مبتنی بر رویکرد واقعیت درمانی می تواند منجر به کاهش تعارضات زناشویی و ایجاد ارتباط مطلوب بین آ نها گردد. لذا، برگزاری جلسات زوج درمانی مبتنی بر رویکرد واقعیت درمانی جهت پیشگیری و حل مشکلات زناشویی در مراکز مشاوره پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: تعارضات زناشویی، زوج درمانی، واقعیت درمانی، زوجین نظامی
  • پریسا حاجیلو، محمد ترابی*، فرشید الازمنی نوده، علی مرادی، آرمین زارعیان صفحات 391-400
    مقدمه

    هر سازمانی برای دستیابی به اهداف خود دارای ارزش های مشترکی می باشد که هر یک از کارکنان با استناد بر آن ها و حرکت در چارچوب ارزش های حرفه ای خود رفتار مطلوبی از خود نشان می دهند.

    هدف

    در این راستا مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین ارزش های حرفه ای و رفتار حرفه ای پرستاران انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-مقطعی می باشد که بر روی 150 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های منتخب استان همدان با روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، پرسشنامه بازنگری شده  ارزش های حرفه ای پرستاری (NPVS-R) و پرسشنامه رفتار حرفه ای گز بود. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 26 و با ستفاده از آزمون های t-Test و ANOVA، همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی انجام گرفت.   

    یافته ها

    بین ارزش های حرفه ای و رفتار حرفه ای پرستاران رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (P=0/0001،r=0/454) همچنین بعد از ارزش های حرفه ای بیشترین همبستگی را با رفتار حرفه ای مشارکت کنندگان نشان داد (P=0/0001،r=0/5). نتایج حاصل از تحلیل با  رگرسیون خطی ساده نشان داد که ارز ش های حرفه ای 34 درصد از واریانس متغیر رفتار حرفه ای در پرستاران را تبیین می کند. به عبارتی، یک انحراف استاندارد تغییر در ارزش های حرفه ای موجب 34 درصد انحراف استاندارد در متغیر رفتار حرفه ای پرستاران خواهد شد.

    نتیجه گیری

    پرستاران با در نظر داشتن ارزش های حرفه ای، رفتارهای مطلوب و متناسب با قوانین و مقررات سازمانی از جمله رعایت استانداردهای حرفه ای، مهارت در انجام وظایف شغلی، ارتقاء دانش علمی و عملی خود را ارایه می دهند. مدیران و مسیولین می توانند با برنامه ریزی های آموزشی و تبیین ارزش های حرفه پرستاران در کلاس های بازآموزی و یا پیام های آموزشی نقش مهمی در حرفه ای شدن پرستاران و بروز رفتارهای مبتنی بر اصول حرفه داشته باشند.

    کلیدواژگان: ارزش های حرفه ای، پرستار، رفتار حرفه ای
  • شیرین احمدی، سجاد بشرپور*، اکبر عطادخت، محمد نریمانی صفحات 401-410
    مقدمه

    وابستگی به مواد به تدریج به یکی از رایج ترین مشکلات بهداشت عمومی در سراسر جهان تبدیل شده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین الگوی روابط علی ولع مصرف بر اساس باورهای شخصیتی ناکارآمد: نقش میانجیگری تاب آوری ایگو در افراد وابسته به مواد انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش مورد نظر از لحاظ هدف کاربردی و در زمره تحقیقات همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد وابسته به مواد مراجعه کننده به کمپ های ترک اعتیاد اردبیل در سال 1400 بود. تعداد 200 نفر از این افراد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسش نامه های ولع مصرف، تاب آوری ایگو و باورهای شخصیتی ناکارآمد پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS  نسخه 25 و  Lisrel​​​​​​ نسخه 8/8 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ولع مصرف با باورهای شخصیتی ناکارآمد ارتباط مثبت و با تاب آوری ایگو ارتباط منفی و معناداری دارد. هم چنین تاب آوری ایگو با باورهای شخصیتی ناکارآمد ارتباط منفی و معناداری دارد (0/001>P). شاخص های برازش مدل نیز تاثیر باورهای شخصیتی ناکارآمد بر ولع مصرف را با میانجی گری تاب آوری ایگو تایید کرد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، طراحی برنامه های مبتنی بر تاب آوری، با در نظر گرفتن شخصیت افراد در حال ترک، توسط روانشناسان و مشاوران توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، وابستگی به مواد، ولع مصرف
  • مریم نظام زاده، ناهید رجایی، ایمان جعفری، احسان آبادی، حسین محمودی* صفحات 411-418
    مقدمه

    پرستاری علمی است دارای بنیان های فلسفی متعدد و در اصل فلسفه حاکم بر پرستاری است که سبب توسعه علم پرستاری گردیده است. فلسفه پرستاری در طول تاریخ مانند سایر فلسفه ها از فلسفه حاکم بر جامعه تاثیر می پذیرد. یکی از این جوامع، جوامع اسلامی است.

    هدف

    در این مطالعه در تلاشیم تا با بررسی فلسفه اسلامی در پرستاری به لزوم توجه به آن در این رشته بپردازیم.

    مواد و روش ها

    این مطالعه با مروری بر منابع موجود با کلید واژه های فارسی فلسفه، پرستاری، اسلام، در منابع داخلی Magiran, SID, و کلید واژه های لاتین ,Philosophy, Nursing, Islam در منابع خارجیScopus ، PubMed و موتور جستجویGoogle Scholar بدون محدودیت زمان انجام شد. مقالات انگلیسی یا فارسی و مقالاتی که به متن کامل دسترسی داشته باشیم وارد مطالعه شدند در نهایت از 56 مقاله مرتبط در مقاله استفاده گردید.

    یافته ها

    اسلام مذهبی است که تمامی جنبه های رشد و تعالی انسان را مورد توجه قرار می دهد و توصیه های مختلفی ارایه می دهد. یکی از این حیطه ها، حیطه مراقبتی و درمانی است. آشنایی با فرهنگ و مذهب مسلمانان برای کادر درمان شاغل در جوامع اسلامی واجب است زیرا اعتقادات مذهبی مسلمانان سبب تغییراتی در روابط اجتماعی و سبک زندگی آنها شده است و این عوامل بر ارتقای سلامتی آنان سایه انداخته است.

    نتیجه گیری

    فلسفه اسلامی یک جهان بینی است که قادر است زیر ساخت های لازم برای یک نظریه را فراهم نماید. اما فلسفه پرستاری بر اساس مکتب اسلامی تبیین نشده است. طراحی مراقبت پرستاری بر اساس آموزه های دینی امری حیاتی است و بدون در نظر گرفتن مسایل معنوی و دینی نمی توان در بهداشت و درمان کشورهای اسلامی پیشرفت کرد.

    کلیدواژگان: فلسفه، اسلام، پرستاری
|
  • Saeed Nazari*, Somayeh Azarmi, Hosein Mahdian, Afzal Shamsi Pages 315-319
  • Kian Abolrezaei, Simin Taj Sharififar*, Seyed Amir Hosein Pishgooie, Kobra Jamshidzadeh Pages 320-331
    Introduction

    Military nurses are at the frontline of responding to disasters. An incidentcommand system is a managerial structure that is used to control and reduce disaster risk. Military nurse's preparedness in the ICS area during the COVID19pandemic could affect their performance in the response phase.

    Objective

    the aim of this study was to evaluate nurses’ readiness in selected Military hospitals in the field of accident command system to manage the COVID-19 pandemic.

    Materials and Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 308 military nurses were selected by quota random sampling. The data collection tool was nurses' readiness assessment questionnaire in response to the COVID-19 pandemic. The data obtained from the questionnaires were analyzed by SPSS Software version 23. The statistical significance level was considered P <0.05.

    Results

    Most participants were male and in the age range of 20-30 years (57.5% and 50.3%, respectively). The majority of participants had a bachelor's degree (94.8%). The mean score of the total participants was 10.62 ± 24.95 that demonstrates a low level of preparedness among the study population. The accident command system readiness scores was significantly different between male and female nurses. The readiness scores of male and female nurses was 26.70 ±10.05 and 22.59± 10.95 ± 10.05, respectively. T-test with P = 0.001 showed a statistically significant difference. ANOVA test showed a significant difference between nurses' preparedness in different hospitals. No relationship was found between readiness and other demographic characteristics.

    Conclusion

    Military hospital nurses did not have sufficient preparation in the field of incident command systems; therefore, it is better to apply appropriate measures such as designing disaster-specific systems and training. Nurse’s preparedness is necessary for a flexible responsive structure against a crisis like COVID-19 and, because the accident command systems will increase their readiness, raising their preparedness should be one of the priorities of military hospitals.

    Keywords: Covid-19, Command Incident System, Pandemic, Nurse
  • Elham Zangooei Sevom, Monireh Ebadi*, Seyed Amir Hosein Pishgooie Pages 332-343
    Introduction

    Due to the increasing frequency of hospital hazards and proper preparation of nurses before, during and after such incidents, it is essential.

    Objective

    The aim of this study was to compare the effect of introductory tour training and workshop on nurses' knowledge and attitudes toward hospital risks in AJA selected hospital.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental study, which was conducted in 2016 at the selected AJA Hospital in Tehran, 52 nurses were enrolled by simple random sampling method and randomly assigned to two groups of tour introductory and training workshop. The researcher-made questionnaires of knowledge and attitude were completed by two groups before and after the intervention. Data were analyzed using independent statistical tests, Fisher and Kolmogrofasmirnov tests using SPSS-18 (P<0.05).

    Results

    There was no significant difference in the mean scores between the two groups before the intervention (P=0.26), but the mean scores after the intervention were significantly higher in the network introductory group than the workshop group (P<0.001). Also, a significant difference was observed between the mean scores before and after the intervention in both groups (P<0.001). The study of attitude score in the two groups of introductory tour and workshop showed that there is no significant difference between the mean score of attitude of the two groups before the intervention (P=0.41) but the mean score of attitude after the intervention in the introductory tour group is significantly higher than the workshop group (P <0. 001). Also, a significant difference was observed between the mean scores before and after the intervention in both groups (P<0.001).

    Conclusion

    Hospital hazard training through network recognition and training workshop has been effective on the knowledge and attitude of nurses in AJA hospitals, but net education training has caused a significant increase in nurses' knowledge and attitude towards hospital hazards.

    Keywords: Hospital Risks, Introductory Tour, Workshop, Nurse
  • Alireza Karimi, Zahra Yousefi*, Hajar Torkan Pages 344-356
    Introduction

    Due to the lack of adaptation skills, the military period is considered a challenging period for some young people, which can be a revealing factor for mental weaknesses.

    Objective

    This research developed a psychological enrichment training package and compare its effectiveness with executive function training on social-emotional and family-friendliness skills of soldiers.

    Materials and Methods

    This mixed method research was sequential exploratory, and it was conducted in 2022 on the soldiers of Isfahan city barracks. The qualitative part was carried out to develop a training-counseling package for the psychological enrichment of soldiers using the method of thematic analysis. The sample consisted of 12 participants who were purposefully selected. In the quantitative part, the research method was a semi-experimental type with a pre-test, post-test, and follow-up design with a control group. At this stage, 60 soldiers were selected by available sampling and randomly assigned to experimental and control groups (20 people in each group). Data collection tools included social-emotional and family-friendliness questionnaires. The data collected in SPSS software version 23 were analyzed using descriptive (means and standard deviation) and inferential (repeated measures and post hoc-test) (P<0.05) statistics at a significance level of P<0.05.

    Results

    The qualitative results showed four main categories, which included intrapersonal weaknesses, family components, interpersonal causes, and environmental causes. The educational package was compiled and validated according to the management of these four main categories of mental  weakness. The research findings of the quantitative part showed that both methods had a significant effect on improving social-emotional skills (F=89.10 and P=0.001) but they were not effective on familyfriendliness. The results of the post hoc-test showed that the psychological enrichment method was more effective than the improving executive function.

    Conclusion

    The results obtained from the quantitative part confirmed the qualitative part and showed that the compiled package is valid. Both educational counseling packages for the psychological enrichment of soldiers and the improving executive function training have been effective in improving social-emotional skills, but they had no effect on family friendliness, and the psychological enrichment educational package showed a greater effect.

    Keywords: Enrichment, Executive Performance, Social-Emotional Skills, Family Friendship
  • Hossein Shahbazi, Nasrin Jafari Golestan*, Yazdan Ahmadi, Mohammad Hassan Kazemi Glougahi Pages 357-368
    Introduction

    Nurses working in Intensive Care Units of COVID-19 are more exposed to occupational anxiety because of the limitations caused by the use of personal protective equipment.

    Objective

    This study was conducted to determine the effect of training on the use of personal protective equipment by simulation method on the level of occupational anxiety of nurses working in Intensive Care Units of COVID-19.

    Materials and Methods

    This semi-experimental study was conducted in 2021 with the participation of 50 nurses working in Intensive Care Units of COVID-19 in two selected Aja Hospitals in Tehran. The data collection tools were demographic and occupational anxiety questionnaire of Philip L. Rice (1992). Training on the use of personal protective equipment was conducted through interactive simulation during three 60-minute sessions in each work shift and two control groups (25 people) and test groups (25 people). Questionnaires were administered to people in the form of pre-test and post-test and one month after the intervention and were completed. The normal distribution of the data was performed using the Kolmogorov test and with the help of
    SPSS software of version 21.

    Conclusion

    It is recommended to train the use of personal protective equipment by simulation method with the combination of other training methods in military hospital nurses in Intensive Care Units of COVID-19.

    Keywords: COVID-19, Intensive Care Unit, Nurse, Occupational anxiety, Personal protective equipment, Simulation, Training
  • Sepideh Faridi, Zahra Farsi*, Nahid Rajaei Pages 369-382
    Introduction

    Improving the safety culture is one of the important requirements for safe care in healthcare systems.Considering the importance of improving safety, this study was conducted with the aim of the effect of electronic training on patient safety principles on patient safety culture by nurses in one of the selected military hospitals in Tehran.

    Methods

    The present study is a randomized clinical trial that was conducted on60 nurses working in a selected hospital in Tehran in 2021-2022. Nurses were assigned to two test and control groups(each group=30people)by simple random method Before the intervention, personal information questionnaire and patient safety culture assessment questionnaire were completed by nurses in both test and control groups. After holding a face-to-face meeting to introduce and explain the objectives of the study, the multimedia educational program was given to the test group in six two-hour sessions over a period of 6weeks.Also,the test group was provided with the possibility of questioning and answering on a web platform.The control group did not receive any intervention by the researchers.14 days after the training, the questionnaires were completed again by the nurses of the two groups.

    Results

    The overall score of patient safety culture in the nurses of the two test groups (102.87±21.20)and control (105.5±21.91) before the intervention had no statistically significant difference(P=0.638);While after the intervention, the scores of the test group (183.97±11.7)were higher than the control group(120.40±21.91)(P<0.001).Also, the findings showed that the general score of patient safety culture in the nurses of the test group(P<0.001)and control(P=0.018)increased significantly after the intervention compared to before.

    Conclusion

    The implementation of the electronic training program of patient safety principles increases the patient safety culture among nurses. Therefore,it is suggested that planners and officials use this educational method regarding the promotion of safety culture.

    Keywords: E-learning, Patient Safety, Principles of Patient Safety, Safety Culture
  • Behnaz Bahmani, Saeideh Hossini*, Karim Afsharnia Pages 383-390
    Introduction

    Marital conflicts by creating psychological-emotional distance in military couples are one of the main reasons for reducing the quality of marital relations and the health of the society. Couple therapy based on the reality therapy approach is an effective intervention to overcome difficult or intractable marital challenges .

    Objective

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of couple therapy based on the reality therapy approach on marital conflicts of military couples applying for divorce.

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experimental type of pre- and posttest with a control group. The statistical population consisted of all military couples who visited the primary school psychology center in Hamadan city; formed. The samples of this research were 30 military from the mentioned community who were selected using the available sampling method and were assigned to two experimental and control (15 military) groups with the help of a simple random method. They responded to the marital conflict’s questionnaire of Barati and Sanai (2012). The experimental group was trained for 8 sessions, and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using mean, standard deviation and, covariance analysis with SPSS-24 software.

    Results

    The results indicated a significant difference in the average and standard deviation of marital conflicts of military couples (P<0.01) in the experimental group compared with the control group in the post-test. Based on eta squares, the effect of couple therapy based on the reality therapy approach on marital conflicts of couples was 51.8%.

    Conclusion

    Couples therapy based on reality therapy approach was effective in reducing marital conflicts among military couples. Therefore, it is suggested to hold couple therapy sessions based on the reality therapy approach to prevent and solve marital problems in counseling centers

  • Parisa Hajilo, Mohammad Torabi*, Farshid Alazmani Nodeh, Ali Moradi, Armin Zareiyan Pages 391-400
    Introduction

    Every organization has common values to achieve its goals and eachemploye behaves well by citing them and moving within the framework of their professional values. In other words, values show the correct way of doing work and distinguish between good and bad and will lead to rofessional performance to benefit patients.

    Objective

    The present study was conducted to investigate the relationship between professional values and professional behavior of nurses. 

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted on 150 nurses working in selected hospitals in Hamadan province using the convenience sampling method. Data collection tools included a demographic information form, Revised Nurses’ Professional Values questionnaire (NPVS-R) and professional behavior questionnaire Goze. Data analysis was performed using SPSS software version 26.

    Results

    Data analysis shows that there is a positive and significant relationship between professional values and professional behavior of nurses  (r=0.454, P=0.0001). Also, the dimension of caring for professional values showed the highest correlation with the professional behavior of participants (P=0.0001, r=0.5). Simple linear regression test statistics show that the independent variable (occupational value) explains %20 of the variance of the occupational behavior variable in employed nurses. In other words, a standard deviation of a change in professional values will cause a 34% standard
    deviation in the nurses’ professional behaviors variable.

    Conclusion

    Nurses provide professional values, and desirable behaviors in accordance with organizational rules and regulations, including compliance with professional standards, skills in performing job duties, and improving their scientific and practical knowledge. Managers and officials can play an important role in the professionalization of nurses and the emergence of behaviors based on the principles of the profession through educational planning and explaining the values of the nursing profession in retraining classes.

    Keywords: Professional Values, Professional Behavior, Nurse
  • Shirin Ahmadi, Sajjad Basharpoor*, Akbar Atadokht, Mohammad Narimani Pages 401-410
    Introduction

    Dependence on the material has gradually become one of the most common public health problems worldwide. 

    Objectives

    The aim of this study was to assesse the pattern of causal relationships based on dysfunctional personality beliefs: The mediating role of ego resilience in substance-dependent people.

    Materials and Methods

    The research was applied in terms of purpose and in the category of correlational research. The statistical population included all substancedependent people who were referred to Ardabil addiction treatment camps in 2021. A total of 200 people were selected by convenience sampling method and answered the questionnaires about craving, ego resilience and dysfunctional personality beliefs. SPSS software version 25 and Lisrel version 8.8 were used for data analysis.

    Results

    The results showed that craving has a positive relationship with dysfunctional personality beliefs and a negative and significant relationship with ego resilience. Ego resilience also has a negative and significant relationship with dysfunctional personality beliefs (P<0.001). Model fit indices also confirmed the effect of dysfunctional personality beliefs on cravings mediated by ego resilience.

    Conclusion

    According to the results of the present study, the design of programs based on resilience, taking into account the personality of people who are leaving, is recommended by psychologists and counselors.

    Keywords: Craving, Resilience, Substance dependence
  • Maryam Nezamzadeh, Nahid Rajaei, Iman Jafari, Ehsan Abadi, Hossein Mahmoodi* Pages 411-418
    Introduction

    Nursing is Scientific that has many philosophical foundations and originally governing philosophy of nursing has led to the development of nursing science. Like other philosophies, the philosophy of nursing has historically been influenced governing philosophy of society. One of these societies is Islamic societies.

    Objective

    In this study, we try to examine the Islamic philosophy in nursing and to pay attention to it necessity in this field.

    Materials and Methods

    This study reviews the available sources with Persian keywords philosophy, nursing, Islam, in internal sources Magiran, SID, and Latin keywords, Philosophy, Nursing, Islam in external sources Scopus, PubMedand the Google scholar search engine was done without time limit. English or Persian articles and articles that have access to the full text were included in the study. Finally, 52 related articles were used in the article.

    Results

    Islam is a religion that considers all aspects of human growth and sublimity and offers various recommendations. One of these areas is the area of care and treatment. Familiarity with the culture and religion of Muslims is necessary for medical staff that working in Islamic societies because the religious beliefs of Muslims have caused changes in their social relations and lifestyle and these factors have overshadowed on promotion of their health. 

    Conclusion

    Islamic philosophy is a worldview that is able to provide the necessary infrastructure for a theory. But the philosophy of nursing has not been explained based to the Islamic school. Designing nursing care based on religious teachings is vital and without considering spiritual and religious issues, it is not possible to make progress in healthcare of Islamic countries.

    Keywords: Philosophy, Islam, Nursing